Welkom! Dit blog heeft als doel je te helpen met het bereiken van een mooi en persoonlijk interieur. Je interieur moet per slot zijn als een warme deken.

Ik schilder als aanvulling op een interieur. En een interieur richt ik zo in dat schilderijen optimaal tot hun recht komen. Een goede wisselwerking geeft een prachtig resultaat.

Schilderijen kunnen voor een interieur zijn als iconen, “tegeltjes aan de wand”, of bekrachtigingen van je persoonlijke waarden. Geschilderde portretten zijn vaak heerlijke afbeeldingen van onze lieve naasten. Daarnaast kunnen ze je gevoel versterken over je herkomst, je basis en je toekomst. Bij portretgalerijen in oude landhuizen kun je dat effect zien.

collage juni 3

 

Daar waar het laten maken van een fotoportret heel gewoon is, is het laten maken van een schilderij dat niet. Er leven veel vooroordelen over. Het wordt gezien als verwaand of pronkerig. Het is voor veel mensen onwennig en een beetje uit hun “comfort zone”. Het laten maken van een portret voelt dan veel moeilijker dan het hoeft te zijn.

Een portret is natuurlijk gewoon een prachtige manier om je dierbaren in de buurt te hebben.

Een geschilderd portret geeft mij door zijn gelaagde opbouw altijd een nog dieper gevoel en fascinatie voor de geportretteerde. Een aanrader dus!

Maar wie gaat dat voor je doen, met zoveel verschillende smaken en stijlen onder de zon?

Wie is de juiste schilder voor jou?

Rondkijken en -vragen

Je kunt beginnen met eens rond te vragen in je vrienden- en kennissenkring naar schilders en ervaringen. Natuurlijk kun je ook zoeken op het internet.

Voorgesprek

Het lijkt een inkoppertje, maar de ene schilder is de andere niet. Een voorgesprek is dus heel belangrijk. In dat gesprek kom je meer te weten over de schilder en diens werkwijze.

collage juni 5

 

Poseren of niet?

De ene schilder wil het model er steeds bij (met Lucian Freud als berucht voorbeeld), de ander maakt een modelschets en werkt verder vanaf foto’s. Poseren is voor je kind of oma misschien moeilijk vol te houden; er zijn altijd oplossingen te verzinnen.
Jouw mate van inbreng

Schilders hebben de reputatie dat ze schilderen vanuit hun eigen ego en expressiedrang. Misschien spreekt je dat juist aan. Als je de stijl erg mooi vindt, kan het juist heel spannend zijn om een “carte blanche” te geven. Maar nogmaals, de ene is de ander niet.

Het kan ook zijn dat je graag je eigen smaak inbrengt. Bij veel schilders kan dat. Zo werk ik zelf het liefst, want ik schilder voor jou. Ik wil dat het een aanvulling is en van waarde voor jou en je interieur.

Wat wordt belangrijk in jouw portret?

Als je bij mij komt, zal ik altijd met je bespreken welke stijl en smaak je hebt.

De volgende vragen helpen je dat te bepalen om zo een gesprek voor een opdracht bij een portretschilder beter te kunnen sturen:

1. Waar in je interieur wil je het plaatsen?

2. Wil je een groot of een klein portret?

3. Wil je een egale achtergrond of een uitgewerkte achtergrond met bijvoorbeeld voor diegene typische attributen?

4. Hou je van sfeervolle portretten, een losse stijl, of wil je een natuurgetrouwe gelijkenis?

5. Vind je vrolijkheid belangrijk of mag het bijvoorbeeld ook in een typische pose zijn?

6. Welke kleur wil je graag als boventoon bijvoorbeeld vanwege je interieur of vind je dat niet belangrijk?

Ik hou ervan de stijl van het portret per situatie te kiezen. Zo kan het een toevallige sfeer of situatie vangen, een samenzijn of een fragment. Maar ook de sterk geposeerde stijl van begin 19e eeuw kan mijn doel dienen en een geweldige, esthetische aanvulling zijn op een interieur. Subtiele symboliek kan een leuke lichtheid in een portret brengen. Spelen met sfeer en stijl maakt vanalles mogelijk.

collage juni 6

 

Eindexpostie Portretschool Amsterdam

Een goede gelegenheid om drie stijlen naast elkaar te zien is de eindexpositie van Portretschool Amsterdam.

Ik heb mij daar de afgelopen twee jaar verder verdiept in het portretschilderen, niet in de laatste plaats door het enthousiasme en de bezielende leiding van Liesbeth van Keulen. Ik ben een van de drie die hiermee twee heerlijke, volle jaren aan de Portretschool afsluit.

Het lijkt me heel leuk om je tijdens de expositie te ontmoeten. Kijk hier voor de data en tijden.

 Dit blog is mede mogelijk gemaakt door KastanjeMedia