Welkom. Dit blog heeft als doel je te helpen met het bereiken van een mooi en persoonlijk interieur.

Voor een klant van mij ben ik momenteel een grote verbouwing aan het leiden en uitvoeren. In mijn blog Herken je smaak gaf ik de tip om niet meteen alles op de schop te nemen, maar soms is het, zoals voor mijn klant, wel goed om vanaf de basis de boel weer op te bouwen.

Maar o jee, dat is een klus! Veel mensen schrikken er voor terug, en deels terecht. Het is maar al te vaak gebleken dat een verbouwing zijn tol eist van relatie, gezin, financiën, energie en daarmee je dagelijkse welzijn.

Ik ga je helpen met 5 belangrijke tips voor je verbouwing.

Tip 1:

Zorg voor een goed plan.

Overweeg om een interieurarchitect of interieurstylist met goede materiaal- en praktijkkennis een plan voor je te laten maken. Misschien kun je het zelf, maar iemand met goed overzicht haalt veel zorgen bij je weg en is zijn gewicht in goud waard. Het budget dat je te besteden hebt moet deel zijn van het plan. Maak kritische keuzes.

oktobercollage 1

 

Tip 2:

Werk met een goed team.

Weet wie je in huis haalt. Naast vakkundigheid is een goede dosis sociaal inzicht bij zo’n nauwe samenwerking onontbeerlijk. Ik werk met mensen die hun vak kennen èn precies weten wanneer er overleg nodig is. In mijn ervaring geeft dat het beste resultaat.

Kies je voor een projectleider, zorg dan dat diegene een goede band heeft met het team.

Tip 3:

Zorg voor continuïteit.

Zorg dat de uitvoerders alleen bij jou werken of maak er duidelijke afspraken over; Veel mensen vinden het moeilijk om nee te zeggen, ook handwerkers. Het gevolg is dat ze soms korte tussendoorklussen aannemen. Niet slecht bedoeld, maar wel slecht voor de voortgang.

Een projectleider kan een uitstekende rol spelen in het bewaken van een soepele planning.

oktobercollage 3

 

Tip 4:

Blijf op de hoogte.

Spreek af om op gezette tijden een voortgangsgesprek te hebben. Wissel bijvoorbeeld eens in de 2 weken informatie uit over de vorderingen, keuzes die gemaakt zijn of gemaakt moeten worden en het budget. Het laatste is vooral handig als je besluit per uur te laten werken. Als je wilt dat je uitvoerder op offertebasis werkt, rekent deze logischerwijs een percentage voor onvoorziene werkzaamheden. Hiermee zijn tegenvallers voor diens rekening, maar meevallers voor die van jou.

Per uur vraagt vertrouwen, maar geeft voor beide de kosten het meest realistisch weer en pakt meer dan eens in je voordeel uit.

Tip 5:

Denk aan de buren.

Waar gehakt wordt, vallen spaanders” en evt. ook bij de buren. Naast het geduld en de flexibiliteit die je vraagt van je buren, kan het ook zijn dat er schade ontstaat aan hun woning, trappenhuis of tuinhekje. Niet alles valt onder het risico van de uitvoerder. Zorg dat je hierop voorbereid bent, vooral in je budget. Laat je goed informeren. Kies voor uitvoerders die oog hebben voor en meedenken met de omgeving.

Hier is op een goede verbouwing!

oktobercollage 2

 

Wat is jouw grootste zorg als je denkt aan een verbouwing?

Wat is je belangrijkste tip voor anderen als je al een verbouwing achter de rug hebt?

Laat ze achter in het commentveld onderaan, zodat ik je specifiek tips kan geven of anderen wat aan jouw ervaring hebben.

Met het verschijnen van dit blog is de Woonbeurs in Amsterdam in volle gang.

De lijst van deelnemers bevat veel interessante en bekende namen, maar ik zie ook uit naar de nieuwkomers. Zal 2 dagen voor mij genoeg zijn? Je leest het in het blog van november!

 

Dit blog is mede mogelijk gemaakt door KastanjeMedia