Welkom. Dit blog heeft als doel je te helpen met het bereiken van een mooi en persoonlijk interieur.

Tijdens de donkere dagen van december heb ik mij aan mijn eigen huis gewijd:

In de drukte van het dagelijks leven waren er een paar plekken in huis ontstaan die gingen wringen. Elke keer dat gevoel van frustratie en achterstand bij het tegenkomen van die onhandige, lelijke plekken!

Weg zijn ze en ik kan weer opgelucht ademhalen. Heerlijk!

De kerstdagen voerde mij naar het Frankfurtse huis van Florian Koch, verzamelaar van kunst en kleine, niet-Europese beelden. Een verzamelaar die weet hoe je een verzameling als mooi en huiselijk geheel kan laten zien. Een waar thuis, plek om op je eigen manier bij te tanken.

Ik wil je dit huis laten zien en 3 tips geven om het hoofd boven water te houden in zo’n huis.

januari 2014-3

 

Ik hou van spullen met een verhaal. In dit huis zie ik de persoonlijkheid en geschiedenis van de bewoner.

Florian verzamelt vooral Afrikaanse beelden en maskers. Maar ook allerlei objecten die op zijn pad komen staan ertussen.

Regelmatig koopt hij schilder- of fotokunst die hem aanspreekt. Elk werk heeft een verhaal en krijgt een bijzondere plek. Van mij kocht hij enige jaren geleden een schilderij en ik vind het een eer deel te zijn van zijn verzameling.

De aanleiding van het bezoek was een feestje met lekker eten. Met jonge kinderen in het gezelschap en een bord met soep op schoot. Niet direct een setting die je je voorstelt bij een huis waar zoveel bijzondere kunst staat uitgestald.

Dat maakt het huis geslaagd.

De basis wordt gevormd door een aantal mooie, vooral antieke meubelen, zoals bijvoorbeeld een kersenhouten, Biedermeier vitrinekast, waarin de kunstobjecten netjes staan opgesteld.

Maar het wordt nergens stijf, doordat er net zoveel buiten de kasten staat als erin. De spullen stralen uit te mogen worden opgepakt en bekeken, misschien zelfs onderwerp te worden van een grapje. Afrikaanse beeldjes in kerststemming: sparretakjes tussen de kraaltjes of in een toevallig gaatje in het hout.

januari 2014-2

 

De gezelligheid zit ‘m in de losheid van het geheel. De collectie staat tot in de keuken. De slaapkamer is één met de rest van het huis, de wanden vol met kunst, maar heeft desalniettemin de sereniteit die een slaapkamer goeddoet.

Twee banken staan op gezellige afstand van elkaar en stralen ontspanning uit. Ga zitten en geniet, doe je te goed aan wat de gastheer van zichzelf en zijn visie laat zien. Een goede mengeling van modern en antiek maakt dat het geen afstandelijk museum wordt.

Het was een fijn feest met vrienden, even divers als de objecten in de woning: van meubelmaker tot rechter, van muziekleraar tot universitair docent.

Maar, denk je misschien, de GGD komt ook regelmatig in huizen van verzamelaars. En dan omdat het gewoonweg een uit de hand gelopen rommel is!

Dus waar ligt de balans tussen rommel en een mooie verzameling van “spulletjes”?

januari 2014-1

 

Er zijn 3 dingen om niet te vergeten als je van spulletjes houdt:

  • Blijf praktisch en ken jezelf: Het is je huis. Daar waar je kookt, klusjes klaart, je administratie doet, je vrienden ontvangt, soms je beroep uitoefent en vooral ook; wat onderhouden moet worden. Ken jezelf daarin. Bedenk wat je aankan. Een mooie vitrinekast kan een oplossing zijn. Of een paar goedgekozen plekken waar je de kleine spulletjes bij elkaar zet.
  • Groepeer je verzamelde spullen op zo’n manier dat het mooi mengt met z’n omgeving. Je kan de verschillende kleuren laten mengen met kleuren in de omgeving. Door onder een schilderij aan weerskanten wat grotere objecten te plaatsen, wordt het een geheel. Je kunt de dingen van groot naar klein of een golvende beweging plaatsen. Een mooie schaal kun je gebruiken om minder kwetsbare dingetjes op neer te leggen.
  • Vergeet de humor niet. Dat is per slot ook een deel van je. Experimenteer eens met het achteloos op een schilderlijst plaatsen van een knoopje of steentje dat je al een tijd in je zak meedraagt. Of een foto die je aanspreekt tussen een kiertje van lichtschakelaar of fotolijst.

Wat is jouw “rommelhoek”. Geniet je ervan of wil je het anders. Laat het weten via het commentveld hieronder.

Kan ik je helpen met tips? Stuur me dan een foto van de betreffende plek.

Dit blog is mede mogelijk gemaakt door KastanjeMedia