Welkom. Dit blog heeft als doel je te helpen met het bereiken van een mooi en persoonlijk interieur.

Sommige mensen hebben dat al helemaal voor elkaar. Sommigen niet. Sommige mensen kan het niet zo veel schelen. Sommigen doen alsof het ze niet zoveel kan schelen. En weer anderen besluiten de koe bij de hoorns te vatten en beginnen aan een verbouwing.

Ik was laatst uitgenodigd om bij een villa in Amsterdam mee te kijken met een verbouwing. De opdrachtgevers zijn mensen voor wie het willen hebben van een mooi en persoonlijk interieur hoog op het verlanglijstje staat.

De aannemer had me gevraagd om langs te komen.

Het eerste wat ik dacht toen ik binnenkwam was dat ze nog maar net begonnen waren met de verbouwing. Ze bleken echter al sinds juli bezig te zijn en hadden zelfs nog maar 6 weken tot aan de oplevering.

Toen ik beter keek zag ik dat er inderdaad al bergen werk waren verzet. Maar waarom zag het er dan zo uit alsof het kop nog staart had?!

De aannemer vroeg mijn advies. Ergens bleef het steken, beslissingen werden niet gemaakt. Hij kon niet verder met zijn werk. Het probleem werd mij snel duidelijk:

Er was geen duidelijk plan.

Februari 2014-2

 

Uit het verhaal van de aannemer maakte ik op dat er wel mooie materialen waren gekozen en dat zijn klant ook duidelijke smaakvoorkeuren heeft. Echter was het nu de klus om al die gekozen materialen en kleuren zien te matchen.

Alhoewel het hier een ervaren en kundig aannemer betreft, is het toch andere koek om het echte overzicht te hebben van hoe tot het beste uiterlijke totaalplaatje te komen.

Daarvoor is een interieuradviseur of -architect uitermate geschikt.

Bij de klant heerste de angst dat zo iemand alleen maar geld kost en met allerlei ideeën komt die hij maar te slikken heeft; “want zo iemand wil per slot zijn ei kwijt”.

Februari 2014-3

 

Op het moment is er op de Britse zender BBC2 een geweldige serie “The Great Interior Design Challenge”: per aflevering laten 3 tot 4 amateurinterieurontwerpers zien hoe ze de wensen van de hun toegewezen klant kunnen vertalen in een goed interieur èn hoe ze met de klant omgaan.

Daar valt meteen het verschil op tussen wat mij betreft de echte goede interieurontwerpers, die de klant dienen en de interieurontwerpers met grote ego’s die vooral dat ei kwijt willen.

Het is mijn overtuiging dat een dienende interieurontwerper tegelijkertijd enorm origineel en vernieuwend kan zijn.

Het werk van de aannemer had efficiënter, dus sneller, dus goedkoper gekund als er van te voren een duidelijker plan was gemaakt wat de beoogde sfeerwens is. Aan een interieuradviseur die het overzicht heeft en je wensen weet te vertolken in een mooi plan, ben je dus niet persé extra geld kwijt.

Het vervangt slechts een factuur van een uitvoerder die buiten zijn schuld stilstaat.

Februari 2014-1

 

In een appartement met uitzicht op de Amstel, zijn met kennis en visie de wensen van de klant goed vertaald: de werkkamer en tienerkamer zijn een uitbreiding op de hoofdwoning. Later makkelijk weer af te scheiden tot zelfstandige woning. Stoer, stijlvol en bescheiden.

Kortom, ik ben mijn ei kwijt!

 

 Dit blog is mede mogelijk gemaakt door KastanjeMedia