Licht: deel 1

Welkom. Dit blog heeft als doel je te helpen met het bereiken van een mooi en persoonlijk interieur.

Kortom een droominterieur.

Ik weet hoe mijn droominterieur eruit ziet. Maar niet dat van jou. Daarom was één van mijn eerste vragen, toen ik begon met dit blog hoe ik jou kan helpen met jouw droominterieur.

Eén van de reacties was de vraag tips te geven over verlichting. Bij deze!

Licht is kort gezegd in twee soorten in te delen:

Daglicht en lamplicht

Daglicht is essentieel voor ons. Het is een basisbehoefte. Het laadt ons op, het geeft rust, het geeft aanleiding tot bespiegeling, het geeft ons het gevoel midden in het leven te staan.

Daglicht is voor ons algemene welzijn het belangrijkst, maar lamplicht kan, in praktisch opzicht, ook veel voor ons oplossen.

Er valt echter zoveel over te zeggen, dat ik me in dit artikel beperk tot daglicht. Volgende keer een blog over lamplicht.

juni 2014-3

 

Soms is het nodig het felle licht buiten te houden. Maar…

… probeer het spel van licht te behouden. Kijk of je met semi transparante materialen, zoals voile of rolgordijnen het licht kan temperen, maar nog wel kan beleven.

… als je veel licht binnen krijgt, kan je ook temperen met begroeiing aan de buitenkant of binnenkant van het raam. Klimplanten geven een mooie, speelse omlijsting en maken het licht rustiger.

… onderschat niet de wisselwerking tussen licht en schaduw. Je bent je nog bewuster van het mooie licht als je ook het spel van de schaduw waardeert. En de geweldige explosie van licht als een wolk weer verder gedreven is…

… met gekleurd glaswerk voor het raam, wordt het licht deels opgevangen en de kleuren boeien en inspireren.

… als je een mooi zonnig raam hebt, is dit ook een kans om een prisma op te hangen; het meest van de tijd onopvallend, maar met bepaald licht brengt het mooie gekleurde lichtvlekken in huis.

juni 2014-2

 

Soms is het nodig om licht naar binnen krijgen. Dan…

… kan je lichte kleuren gebruiken naast de buitenkant van je raam. Dit kaatst het licht naar binnen.

… brengt een tuinmuur in een lichte kleur veel licht naar binnen en geeft het bovendien je interieur diepte. Hetzelfde effect geeft een spiegel, omzoomt door klimplanten

… kan je overwegen d.m.v. een ingreep licht naar binnen te halen; vergroot je bestaande ramen of breng een daklicht aan. Drastisch, maar soms dè de oplossing. Kijk daarbij goed hoe de zon in de loop van de dag verschuift en wanneer je waar het meest ervan geniet.

juni 2014-1

 

Soms klopt alles gewoon, doordat…

… je rekening houdt met de indeling van je huis en het beschikbare licht. Je kan met meerdere woonlagen zelfs kiezen boven je huiskamer een keuken te hebben, alhoewel je wellicht liever met je bordje en kopje zo de tuin in wilt kunnen lopen.

… je een plek die je veel gebruikt, bijv. je eettafel op een plek met veel licht zet

… je in de woonfunctie rekening houdt met de ochtend- en avondzon: zon in de badkamer voor bij het opstaan, bij je luie stoel voor tijdens de koffie, zon bij de eettafel voor tijdens het avondeten, enz.

… je het licht door je huis trekt, door de kleuren die je gebruikt, juist koel of juist warm. Bij het oplichten van de muren, straalt het soms door tot in de volgende kamer. Een heerlijk effect. Mijn hart maakt soms echt een sprongetje als ik zo’n doorkijkje naar het licht ervaar.

… je bewust bent van hoe het licht door het huis wandelt bij het plaatsen van je meubels: vormen die prachtig geaccentueerd worden met bepaald licht. Of kleuren die een sensatie geven bij bepaald licht.

Daglicht; geweldig toch?!

Dit blog is mede mogelijk gemaakt door KastanjeMedia