Welkom. Dit blog heeft als doel je te helpen met het bereiken van een mooi en persoonlijk interieur. Kortom een droominterieur.

Hoge kantoorgebouwen behangen met oranje banners, winkels die hun inboedel tijdelijk oranje kleuren en hele wijken die vol hangen met wapperende oranje vlaggetjes. Met een Nederlands team dat het zo goed doet op het WK is oranje een kleur waar je momenteel niet omheen kunt.

In dit blog laat ik wat andere kanten van de kleur oranje zien. Hoe kan jij in je interieur scoren met oranje, ook als straks het WK weer achter de rug is.

Rond 1800

Het gebruik van de kleur oranje kwam al rond 1800 in zwang toen men in Europa in aanraking kwam met de Chinese vormentaal en decoratiemanieren. Vooral in Engeland werd het veel gebruikt in interieurs: prominent als kleur op de muur in combinatie met witte ornamenten; als pittige kleur in behang in Chinese stijl in een bont geheel; of als verflaag op meubels in de stijl van Chinees lakwerk.

2014 juli-1

 

Oranje no go?

Oranje was voor mij de laatste kleur die ik in de armen sloot. Ik vond vroeger alle kleuren mooi, maar had een stellig oordeel over oranje: no go! Ik vond het een kleur die nergens bij paste; misschien omdat ik zelf een jaren ’70 kind ben?!

Tegenwoordig vind ik het een heerlijke kleur. Mits het de juiste tint is en op de juiste manier toegepast.

Associaties met Oranje?

Bij mij lange tijd alleen met de jaren ’70…

Terwijl er met wijde hoepeljurken en pruiken dus al tussen oranje muren werd rond gelopen.

Wie niet zelf de jaren ’70 heeft meegemaakt, kan nu een inhaalslag maken: Vintage!

2014 julli-3

Schilderijen uit Wall of Fame-reeks van Ralph Warning.

Overal duiken weer knaloranje lampjes, accessoires en dessins op. Veertig jaar geleden graag gecombineerd met bruin, paars of groen, tegenwoordig gelukkig vaak ingebed in rustige combinaties met wit en houtkleuren.

Met de film over het leven van de Mexicaanse kunstschilder Frida Kahlo (1907-1954) is oranje in trek gekomen als één van de vele bonte kleuren uit het Mexicaanse interieurpalet.

Goed nieuws voor fair trade projecten uit Midden- en Zuid-Amerikaanse landen, die nu afzet vinden voor de vele mooie producten uit deze landen. Kenmerk: bont!

Associatie is alles: Denk aan India, yoga en meditatie, Oosterse culturen en in ieder geval bij komt de kleur oranje voor de geest. Ook daar in combinatie met andere bonte kleuren, maar ook een helder lichtoranje als royaal gebruikte voile voor bijv. gordijnen.

2014 juli-2

 

Wat kan Oranje voor jou betekenen?

Je kan helemaal in een stijl duiken, bijv. vintage jaren ’70 of Indiaas met veel kleuren en kussens, maar ik zal de laatste zijn om te zeggen dat alles in één stijl moet zijn:

Laat je eigenheid zien in je interieur en oranje kan voor jou een kleur bij uitstek zijn om dat te bereiken.

Hou je van klassiek en antiek, maar ben je op zoek naar een eigentijdse twist, dan kan je er zoals ik hierboven beschreef met oranje een leuke draai aan geven. Laat je goed informeren over welke tint te gebruiken.

Je kan bovendien een speels bruggetje slaan naar het Verre Oosten of Westen en de wilde prints van daar als kussens op een Biedemeier bank van hier gebruiken.

Je kan met een grote, strakke, jaren ’70 vaas van stralend oranje glaswerk, een spannend accent leggen op kleuren of vormen uit een hele andere stijlperiode.

Met geweldig effect: eigentijds en eigenwijs. Laat maar zien wie je bent!

Gewoon een kwestie van uitproberen.

Heb jij nog tips om oranje te gebruiken in je interieur? Laat het ons weten via het commentaarveld onderaan.

In deze tijd met oranje waar je komt, koos ook ik voor oranje. Daarmee hou je natuurlijk het beloofde blog over licht-deel 2 te goed voor augustus.

Dit blog is mede mogelijk gemaakt door KastanjeMedia

Met speciale dank aan Milagros Mundo en Bullitt, Amsterdam.