Thuiswerken wordt steeds gewoner. Zowel voor werknemers als voor zelfstandig ondernemers. Thuiswerken betekent dat je huis er een functie bij krijgt: een plek waar gewerkt moet kunnen worden.

Thuiwerken blijkt voor veel mensen een uitdaging. Een dagelijkse worsteling om beoogde resultaten te behalen tussen de ontbijtbordjes van de kinderen. Het zoeken naar een balans tussen ontspanning en productief blijven. De grenzen tussen prive en werk vervagen en de thuiswerker vraagt zich soms vertwijfeld af waarom hij ook alweer vanuit huis is gaan werken.

oh dear!Wat waren die voordelen van thuiswerken ook al weer?

Thuiswerken is praktisch: een beperking van de reistijd, vermindering van files, het combineren met (zorg-)taken thuis. De vrijheid om je eigen tijd in te delen.

De productiviteit van mensen die thuiswerken blijkt doorgaans hoger te liggen.

Voelt dat voor jou anders? Zit jij af en toe met je handen in het haar omdat je je thuis niet goed kunt concentreren?

Thuis is een mooie plek om te zijn.

Daarom hier mijn 1-2-3 check om thuiswerken tot een succes te maken:

 

1 Je werkplek:

– Zit je op de goede plek?

Is je bureaublad groot genoeg voor alle verschillende werkzaamheden?; is het op de juiste hoogte?; is je stoel goed?; verwarmings- en lichtbronnen op de juiste plek?; heb je er genoeg rust?; printer, muziek en internet daar waar je ze wilt hebben?; is er plek voor als je iemand op bezoek hebt? Bouw evt. flexibiliteit in.

– Sluit die plek aan op je systeem? 

Gebruik je een white board, moodboards, een groot planningsbord of andere overzichten, kun je deze dan ook kwijt? Vind je in/uit/to-do-bakjes fijn? Of werk je met vaste mappen per klant of project, zijn die zo goed te gebruiken. Je systeem is veel waard, dus zorg dat de indeling van je werkplek daarop aansluit.

Amsteldijk kast4– Heb je genoeg opbergplek?

Je hebt misschien een (groeiende) verzameling vakliteratuur of archiefmappen. Of staat je printer of papiervoorraad wel op een handige plek? Kortom heb je daar ruimte voor en gebruik je die efficiënt? Een werkplek hoeft niet groot te zijn, maar niets zo frustrerend als spullen verschuiven of zoeken!

Werkplek 1

inspiratiebord

 

2 Verzorg je Inspiratie:

– Wat inspireert je?

Het is belangrijk te weten wat je drijfveer is in je werk. Overweeg of je op je werkplek daar stille getuigen van wilt zien. Dat kan zijn in de vorm van inspirerende voorwerpen, foto’s, teksten, kleuren of misschien wel heel iets anders. Het kan je opladen tijdens je werk.

– Waar doe je het voor?

Ghandi zei ooit: Als je doet wat je leuk vindt, hoef je nooit meer te werken. Je beroep kan als een stuwende kracht zijn, waar je haast niet anders kan dan doorgaan. Het is niet meer iets dat los staat van “de rest” van je leven. Daarmee is je werkplek ook een voortvloeisel van de rest van je interieur en verdient aandacht.

– Wat leid je af?

Maar het is handig als je Mindset wel anders is dan in je woonkamer of slaapkamer. Ondanks dat ik geloof in de inspirerende aspecten van de punten hiervoor, is het net zo belangrijk om te zorgen dat er geen afleiders zijn. Kijk eens rond en wees kritisch wat je er wel en niet bij kunt hebben.

3 Je ontspanning tussendoor:

– Ben je niet te streng?

De gemiddelde thuiswerker blijkt vaak strenger te zijn voor zichzelf dan bijv. op kantoor. Het gewoonlijke praatje met collega’s of het halen van een kopje koffie wordt al snel van de gemaakte uren afgetrokken. Hoe mooi ook je arbeidsethos; die kleine momenten van ontspanning zijn de olie in je machine. Bouw die kleine momenten voor jezelf in.

Werkplek 6

– Kun je werken en ontspannen tegelijkertijd?

Overweeg een fijne, luie stoel in je werkplek op te nemen. Hier kun je even onderuit hangen met wat vakliteratuur of ander leeswerk, na een tijd keurig rechtop achter je bureau.Goed lijf en ziel.

– Beweeg je genoeg?

Ik heb zelf de neiging geen tijd vrij te maken voor mijn nodige beweging. Herken je dat? En weet jij eigenlijk ook dat je veel frisser en geconcentreerder verder kan na een korte wandeling of 5 keer de trap op en neer rennen?Belangrijk voor je gezondheid en je werk heeft er ook nog wat aan. Neem ook dat op in je dagroutine.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Heb jij nog tips, ideeën of vragen hoe je werkplek optimaal te maken?

Ik hoor ze graag via het commentaarveld onderaan dit artikel.

Je opmerkingen vind ik heel waardevol, want ik vind dit zo’n belangrijk en interessant onderwerp.

 

 

 

 

 

 

Dit blog is mede mogelijk gemaakt door KastanjeMedia