Vorige maand schreef ik mijn blog deels ter inleiding van de enquête die ik heb verstuurd. Ik ben heel dankbaar voor de geweldige respons die ik hierop kreeg. Dank je wel voor je waardevolle inzichten.

Ik ga er meteen mee aan de slag: Ik kreeg bijv. een verzoek te schrijven over het creeëren van ruimte.

Tot anderhalf jaar na de geboorte van onze tweede zoon, woonden we op 60 m2. De tijd in dat heerlijke, maar kleine huis heeft me tot creatieve expert in het “ruimte creeëren” gemaakt.

Mijn gedachten beginnen al gelijk te ratelen over alles wat ik hierover met je wil delen. Het dreigt een lang artikel te worden…. Daarom knip ik het blog in twee delen.

 Een "noodzakelijk kwaad" als de elektrisiteits- en gasmeter kan prima verstopt achter handige bergruimte

Een “noodzakelijk kwaad” als de elektriciteits- en gasmeter kan prima verstopt achter handige bergruimte

Echt extra ruimte creeëren betekent al snel verbouwen. Dat kan of wil je niet altijd.

Er zijn tal van andere manieren om in je woning meer ruimte te beleven en de beschikbare ruimte praktisch te gebruiken.

Radiator uit het zicht en extra kastruimte

Radiator uit het zicht en extra kastruimte

Daarvoor deze keer 7 tips die te maken hebben met indeling van je ruimte:

1. Bedenk wat je op te bergen hebt en maak een plan:

Je hebt diepe kasten en ondiepe kasten en allebei hebben ze hun voor- en nadelen. Kies zorgvuldig voor elk type spullen én elke ruimte het juiste type kast. Zo gebruik je ruimte optimaal en zijn je spullen overzichtelijk en makkelijk toegankelijk opgeborgen.

 2. Ken jezelf in je stijl van opbergen: 

Overweeg zoveel mogelijk dichte kasten (deuren, lades) zodat je woning rustig oogt.

Kies evt. kasten waar je nog iets op kan zetten of met een open vak, zodat er genoeg ruimte blijft voor warmte en persoonlijkheid in je inrichting.

 3. Voor ruimtes waar veel is op te bergen:

Een slaapkamer is vaak een plek waar je veel hebt op te bergen, maar het ook belangrijk is een bepaalde sereniteit te bewaren. Soms krijg je door één wand volledig tot kast te maken, een sterker ruimtelijk effect dan één kleinere kast of meerdere losse kasten. De ruimte wordt “kleiner” maar “staat niet vol”.

 

 

 

Deze kastdeuren met Japanse decoratie verdekken een kledingkast van vloer tot plafond

Deze kastdeuren met Japanse decoratie verdekken een kledingkast van vloer tot plafond

4. Tot aan het plafond met royaal effect:

Huiskamer en keuken zijn bij uitstek ruimtes waar je een royaal en daardoor ruimtelijk effect krijgt door een kast te kiezen die tot aan het plafond gaat.

Je kan een kast op maat laten maken, maar ik heb ook gezien hoe met de “good old” Ikea Billy een prachtige 18e eeuwse bibliotheekwand te maken is.

 5. Zoek het nog hogerop:

Kijk eens rond in bijv. je gang of hal. Dit zijn ruimtes die snel vergeten worden als optie voor bergruimte, omdat het daar ten koste van het ruimtelijke gevoel lijkt te gaan.

Je kunt hier planken maken ter hoogte van de bovenste deurlijst voor boeken.

Of ondiepe kasten met bijv. sjaals, handschoenen, post en de hondenriem en -bal. Daarboven op kan je vaste plek worden voor alles wat je altijd onderweg bij je wilt hebben.

De schuinte optimaal benut

De schuinte optimaal benut

 6. Of juist helemaal laag:

Kasten tot ca. 80 cm hoog geven veel optische ruimte, terwijl je wel veel bergruimte behoudt. Waar geen radiator zit, kun je ook mooie diepe vensterbank maken met daaronder kastruimte. Alles laag wordt snel saai; wissel het af met hier en daar een hoge kast of object.

 

Onder de bank zitten grote lades; ideaal voor een kleine kamer als deze

Onder de bank zitten grote lades; ideaal voor een kleine kamer als deze

 

 

7. Slim slapen:

Kijk eens of er nog opbergmogelijkheden zijn onder je bed of je bank. Of zorg voor een bed of bank met bergruimte. Dit geeft je zeeën van nieuwe mogelijkheden.

Ik kan nog wel een tijdje doorgaan. Wordt dit blogonderwerp in 2 delen wel genoeg?

 

 

 

 

Vertel me eens waar jij tegen aan loopt als het gaat om het creeëren van ruimte in je huis. Dat kan in het commentaarveld hieronder.

 

Heb je mijn enquete gemist en wil je hem toch graag nog invullen? En natuurlijk het bijbehorende cadeau, “Thuis-kompas: een praktische wegwijzer” ontvangen? Klik dan hier.

 

Dit blog is mede mogelijk gemaakt door KastanjeMedia