Het blijkt een voor velen herkenbaar probleem; je huis biedt minder vierkante meters dan je zou willen.

Vorige keer schreef ik over “ruimte creëren” d.m.v een ruimtelijke indeling.

Deze keer gaat het over wat grotere ingrepen, maar nog steeds binnen je beschikbare vierkante meters.

De golf die het opruimboek van Marie Kondo heeft veroorzaakt, heeft hier en daar de grootste nood weggenomen, maar er blijven nu eenmaal veel spullen over waar je geen afstand van wilt nemen. Omdat je ze nodig hebt. Of omdat je er aan gehecht bent.

Stonden die muren maar wat verder uit elkaar…

Die muren schuiven echter pas op als je gaat verbouwen. Soms is dat een goed plan, maar vaak ook een grotere ingreep dan je ziet zitten.

6 Tips voor efficiënt ruimte gebruik:

En daarachter ongegeneerde opslag...

En daarachter ongegeneerde opslag…


1 Je kamer zelfs nog wat kleiner…:

Het is niet voor de hand liggend, maar soms komt het de ruimte zowel optisch als praktisch ten goede om een stuk op te offeren voor bergruimte die schuilgaat achter een “valse” muur. Grote kasten beleven we vaak als ruimteslurpend, maar één deur in een mooie rustige muur kan een groot ruimtelijk effect geven.

2 Verhoogde vloer:

Ook als je plafond niet monumentaal hoog is, kun je extra bergruimte én sfeer scheppen, door in een gedeelte van de kamer de vloer te verhogen. Het goeie oude opkamertje!

Je kunt de vloer samenstellen uit losse planken of platen, om van boven af bij de spullen te kunnen die er onder zitten. Spullen die je niet meer dan een paar keer per jaar nodig hebt.

Als je de voorkant makkelijk toegankelijk houdt heb je een mooie kast. Al dan niet open.

Het trapje er naartoe biedt natuurlijk ook weer mogelijkheden.

Bij deze 2 jongenskamers is boven de gang veel bergruimte, toegankelijk vanaf de kamers. De kastwand is een "dubbele wand" van de rechter kamer.

Bij deze 2 jongenskamers is boven de gang veel bergruimte, toegankelijk vanaf de kamers. De kastwand is een “dubbele wand” van de rechter kamer.

3 Of juist het plafond naar beneden halen:

Niet zelden zijn er meerdere ruimtes in een huis waar het plafond lager is dan de rest. Of waar het niet zou misstaan het plafond een stuk te verlagen. Juist ja: om meer bergruimte te krijgen.

Bij het toilet kan het plafond vaak lager en kan je vanaf de gang met deurtjes toegang tot de ontstane ruimte regelen.

Bij een kamer-en-suite is de ruimte boven de kasten aan de zijkant en boven de doorgang vaak loze ruimte met mogelijkheden.

4 Neem je muren niet als een voldongen feit:

gedeelde muur

Je kunt twee kamers een muur laten delen. Bijvoorbeeld een slaapkamer en een badkamer. In het onderste gedeelte van de muur kun je lades voor je kleding maken, die toegankelijk zijn vanaf de slaapkamer. Het bovenste gedeelte is voor badkamer: er is nml. een soort wastafelmeubel ontstaan, waar je wastafel komt; Spiegel erboven en kastjes ernaast en vergeet de ruimte voor de afvoer niet.

In de achterwand van de kast loopt de afvoer van de bovenburen

In de achterwand van de kast loopt de afvoer van de bovenburen

5 Maak van de nood een deugd:

Als je tijdens het verkennen van de mogelijkheden van je huis bijv. de waterleiding van de buren tegenkomt, laat je dan niet ontmoedigen, maar juist inspireren. Het kan de aanzet zijn naar een speciaal effect in je inrichting. Je zou de koof die nodig is voor de leiding kunnen vergroten tot een kast. Kijk eens wat voor een gelaagdheid dat biedt in het uiterlijk van je interieur.

6 Verloren ruimte vullen:

Als je een trappenhuis in je woning hebt is er vaak een zee van ruimte onbenut.

Knabbel 15 cm langs de muur van je trap af voor een ondiepe kast waar je je pockets en prullaria een plek kunt geven. Je kunt de kast zelfs door laten lopen over twee verdiepingen.

Of de ruimte tussen overloop en trap vullen met kastruimte: handig voor jassen, tassen en nog veel meer.

Let op! Bedenk van te voren wel hoe je grote meubelen in en uit verhuist: Als je trap de enige manier is, luistert de ruimte heel nauw.

trappenhuis 42

Kijk ook nog even op mijn Pinterestpagina voor meer ideeën.

Succes!

Heb je zelf mooie oplossingen? Ik hoor het graag en vraag je ze te delen via het commentaarveld hieronder.

PS: Deel dit artikel met je facebookvrienden en -fans en Twittervolgers via de share-knoppen hieronder. Zo kunnen mensen in jouw netwerk ook er ook van profiteren.

Dit blog is mede mogelijk gemaakt door KastanjeMedia