Vorige keer besprak ik “kunst op het platte vlak”. Ik hoop dat het je heeft geholpen het één of andere hoekje in huis nog een extra dosis karakter te geven met een persoonlijk aandenken dat nu meteen een plek heeft gekregen.

Untitled-12

Ik denk voor velen een gewaagde volgende stap is beeldhouwwerk, of sculpturen, in huis.

Het klinkt ook meteen heel groot; Een beeldhouwwerk: een standbeeld of monument in huis, o jee?!

Het kan groot zijn, maar natuurlijk net zo goed klein. Het gaat erom dat het “los” staat in de ruimte.

Nog even door op het woord monument. Want dat woord te begrijpen, laat meteen de kern van het belang van kunst in je interieur zien.

De oorsprong van het woord monument ligt bij het Latijnse werkwoord “monere”, dat “herinneren aan” betekent, in de trant van adviseren, waarschuwen, instrueren, leren. Zo is een monument iets dat “herinnert aan”, bijv. iets of iemand, een gebeurtenis, een reis, puurheid, lef, natuur, een aspect van je identiteit of herkomst, noem maar op. Het heeft een symboolfunctie, die door het persoonlijke aspect haast niet anders kan dan harmoniëren met de rest van je interieur.

Toch is het een2015-9-7 spannende, bijv.
omdat het doorgaans “een nutteloze ruimtevreter is” en “stofvanger”.

Daarom… belangerijk voor in het achterhoofd: “kunst als herinnering aan je identiteit, symbool van een belangrijke kant van jezelf”

Belangrijk toch?

Ik kan er van allerlei praktisch zaken over zeggen. In mijn vorige artikel ”De kunst van het kunst ophangen” staat veel dat ook hier toepasbaar is.

Bij “3D kunst” in huis gaat het echter meer nog over “mindset”. Daarom vind ik het nu belangrijker je daar 3 ondersteunende tips voor te geven.

 

 

1 Zet het calvinistisch “alles moet nuttig zijn” eens uit je hoofd:

Wees af en toe lekker “onpraktisch”; neem ruimte voor  iets schijnbaar nutteloos.

Het ruimte in durven nemen met een kunstobject kan je ook zien als ruimte in durven nemen met je persoonlijkheid. Wees overtuigd van datgene waar je in gelooft en dat het gewoon goed is zonder reden. Het is persoonlijk. Ontspan in de gedachte dat het gewoon zo is: “dit object dat ik mooi vind, neemt ook ruimte in”.

2 Durf je eigen vorm te kiezen.

Wat is kunst?! Nog niet zolang gelden waren de soms eeuwenoude Dogonladders niet aan te slepen als kunstzinnig object in huis. Een gewild object dat in Mali “gewoon” een laddertje naar de graanopslag was. Iets is niet pas monumentaal als het door een kunstenaar is gemaakt. We hebben thuis een beeld met fascinerende vormen die mij elke keer prikkelt als ik er naar kijk; een “gewone” steen opgedoken uit een griekse zee.

Je kent zelf waarde toe aan dingen, net zoals je zelf waarde toekent aan je (gidsende) herinneringen, monere, monumenten…

2015-9-2

3 Geniet van de ontmoetinkjes:

Een beeldhouwwerk hoeft niet stijfjes in een vitrine of op een strakke sokkel met een suf spotje erop. Ga eens bij jezelf te rade hoeveel ideeën je hebt over sculpturen door hoe je gewend bent ze te zien. Het hangt natuurlijk van je stijl af, maar je kan het ook ergens tussen plaatsen, waardoor het misschien maar zelden wordt gezien. Maar je weet dat het er is en je kunt er altijd naar toe.

2015-9-9

Het gaat erom dat je het integreert in je leven , je het ervaart als waardevol deel van je identiteit en op welke plek dat gebeurt is aan jou.

Er is zoveel over te zeggen, maar dit zijn alvast 3 stappen die je kunnen helpen.

Schiet je al iets te binnen dat je vaker zou willen zien? Zet maar neer!

2015-9-10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PS Als je dit artikel als waardevol hebt ervaren, deel het danalsjeblieft in je netwerk, zodat er meer mensen van kunnen profiteren. Bijvoorbeeld via de knoppen voor Facebook- en Twitter hieronder.

Dit blog is mede mogelijk gemaakt door KastanjeMedia