blog oktober 2015Onlangs hoorde ik Rixt Hulshoff (directeur van fotobeurs Unseen) haar lezing over kunst verzamelen beginnen met de omineuze powerpointslide: “Pas op, verzamelen kan verslavend zijn¨

Nu je door de vorige blogartikelen weet hoe kunst een plek in je interieur kan innemen, is het veilig om mooie dingen tegen te komen:

Je kunt vanalles verzamelen, vingerhoedjes, postzegels, handtekeningen, maar ook kunst.

Een kunstcollectie bestaat niet per definitie uit kunst in de striktste zin.

Het kan ook design of ambachtelijke werk met diverse technieken en materialen zijn.

Vaak heb je het dan over toegepaste kunst; een artistiek vormgegeven gebruiksvoorwerp.

Dat kan een vaas uit de Ming-dynasty zijn of van Liz Aylieff (zoek maar op: De moeite waard!), een schaal van Hella Jongerius uit de Ikea-collectie of van Tavs Jorgensen.

Hoofdzaak, word je er warm van?

Waarom zou je kunst verzamelen? De verzamelaars die ik heb horen praten over hun passie, worden geraakt door een verhaal of een emotie. Iets dat zorgt dat je het gewoon bij je wilt hebben, kunnen aanraken en bekijken op de momenten dat je voelt dat je daar behoefte aan hebt.

Verzamelaars hebben vaak direct contact met de kunstenaar of designer, waardoor ze de motieven van de maker kennen; ze raken gefascineerd en worden soms een volger/fan.

Verzamelaars verzamelen niet voor de waarde van de collectie. Het kan een aardige bijkomstigheid zijn, maar ook lastig in te schatten. Het gaat om de emotie.

Koop wat jij mooi vind, om wat voor een reden dan ook, en vertrouw op je gevoel.

Kunstverzamelaar Judith Greer vertelt er leuk en kort over in dit filmpje.

Vaak wordt het in de loop der jaren een groeiende passie en ja… een groeiende collectie

Waar te beginnen?

  • Er zijn verschillende manier om op de hoogte te raken van wat er speelt en “te halen valt”. Ik werd voor het eerst serieus op dit spoor gezet door mijn ontmoeting met de Britse designjournalist Corrine Julius. Haar bevlogenheid werkte enorm aanstekelijk. Zij brengt al een paar jaar op de Londense interieurbeurs Decorex haar zeer getalenteerde protégées bij elkaar onder de naam Future Heritage; de naam zegt het al.
  • Zo zijn er meer die al wat voorwerk voor je doen en op de uitkijk staan voor kunstenaarstalent. Galleries bijvoorbeeld. Ze hebben de naam hoge percentages te vangen voor het werk van de kunstenaar, maar ze zijn ook degene die de ontmoeting tot stand brengt, na ze soms al jaren te volgen en hun verhaal te kennen.
  • Je kan ook direct van de kunstenaar kopen. De startenden en mogelijk succesvollen vind je bijv. op eindexamen exposities van academies. Veel kunstenaars zijn via internet te vinden, om vervolgens direct te benaderen of via een expositie.
  • Op veilingen komt veel samen, van heel oud tot recent werk, autonome en toegepaste kunst (Ming-vazen!).Veilingen komen o.a. tot stand doordat andere verzamelaars of anderszins gefortuneerden niet langer eigenaar willen, maar vooral kunnen zijn van een kunstwerk of boeiende collectie.Wil je mee met de trend? Christies directeur Jop Ubbens tipt dat de klassieke meesters in 2016-2017 in trek komen.
  • Judith Greer bezoekt in haar filmpje de Frieze Art Fair in Londen. Zo is er bijv. ook Art Berlin Contemporary of google “art fair” en zie wat er zoal op komst is.Er komen allerlei nieuwe vormen bij, zoals een jong initiatief, “Art Europe”, van o.a. Hélène van der Ven, kunstexpert en adviseur bij aan- en verkoop van kunst; een veilinghuis nieuwe stijl met spannende pop-up locaties die pas op het laatste moment bekend worden gemaakt. Eerste sale is 13 dec a.s. Waar? Wie zal het zeggen.

Hoe pak je zoiets aan?

  • Ga veel op stap en kijk. Bijv. op de plekken die ik hierboven noem. Door museumbezoeken kom je er al wat meer achter wat je boeit.Kijk en vergelijk, verbreed je horizon
  • Bij exposities, in galleries en kunstbeurzen lopen veel mensen rond, waaronder de vaak ook de kunstenaars zelf, die je vanalles kunnen vertellen. Stel ze vragen
  • Overweeg je daadwerkelijk iets te kopen, vraag advies. Waar moet je opletten (bijv. wat de oplage is of de signering
  • Ontmoet de mensen die bij het kunstwerk horen; het verhaal achter het werk geeft het vaak een extra laag)
  • In het begin probeer je vanalles uit, maar op den duur zal je merken dat er een rode draad ontstaat in wat je aantrekt.

Gouden Appels is ook bezig met een spannende nieuwe collectie.

Een tipje van de sluier:

Op 22 november is de heerlijk verzorgde inspiratiedag “Met Kleur Persoonlijkheid en Stijl in je Interieur”.

Ook komt er een mooi programma waarin ik je help je eigen stijl te bepalen en meteen om te zetten in praktische plannen, zodat niets meer in de weg staat van je ideale interieur.

Dus als je nog niet ingeschreven staat voor mijn blog met tips en inspiratie, doe het snel, zodat je als eerste op de hoogte bent en kan profiteren van de korting die je dan ontvangt.

PS: Deel dit artikel met je facebookvrienden en -fans en Twittervolgers via de share-knoppen hieronder. Zo kunnen mensen in jouw netwerk ook er ook van profiteren.

Dit blog is mede mogelijk gemaakt door KastanjeMedia