De populairste kleur voor in een interieur is wit. Ik vind dat een gemiste kans; er zijn zoveel kleuren die een prachtige sfeer en effect geven. Natuurlijk snap ik het ook, want wit weerkaatst maximaal het licht en houdt daarmee de ruimte het lichtst.

Als je dan toch perse voor het veilige wit kiest dan hier toch mijn pleidooi voor de talloze “witten” die nog bestaan naast “Basis Wit”, “RAL 9010” of doe eens gek “RAL 9001”.
Je kan stijl, klasse, warmte, intimiteit, statigheid, speelsheid, landelijkheid, industrieel, etc creëren door bepaalde witten te gebruiken.

Als je je interieur en de sfeer die je daarvoor wilt echt serieus neemt, geef dan ook de keuze wit de aandacht die jij verdient.

Onlangs hoorde ik als argument voor de keuze Basis Wit dat de meubels al zo bont van kleur zijn. Juist dan kan je met de juiste wit rust in het geheel brengen. Tegelijkertijd hoorde ik dat er wel behoefte was aan een meer persoonlijke, karaktervolle keuze, maar dat was voor later; ze durfde het nog niet aan.
Natuurlijk durf je dat niet aan als je niet weet wat jouw ruimte nodig heeft en welk effect jouw keuze heeft. En als je het al aandurft om verder te kijken dan basis wit of dat hele rek met emmers RAL 9010 dan schrik je al gauw van hoe grijs of bruin al die witgenoten er in vergelijking uitzien.

Jouw interieur is de plek waar je je 100% thuis moet kunnen voelen, toch?

Wat doet het met je als je die plek degradeert tot een zelfde witte doos als, grote kans, ook je buren? Wat ik uiteindelijk zag bij het Basis Wit voorbeeld dat ik hierboven beschreef, was een saaie, standaard ruimte waar de meubels “los” in stonden, ondanks de karaktervolle details van de woning… Zomaar de eerste beste wit trekt het karakter uit je huis. Het laat je meubelen in hun hemdje staaan, maakt dat het niet tot een geheel wordt.
Hoezeer ik ook van kleur houd; Er is niets mis met wit. Maar wel met een wit die niets voor je doet!

En dus help ik je graag met het kiezen van een wit die echt voor je werkt met deze 7 vuistregels om mee te beginnen:

1. Al mijn interieurdesigns begin ik met het intekenen van een klein kompasje op de plattegrond. De richting van waaruit het daglicht komt is nml. van grote invloed op de kleuren in de ruimte. Kort gezegd geeft daglicht vanuit het zuiden en het westen (avondlicht) warm licht en ramen op het noorden en het oosten koel licht. In je keuze kan je hier op in spelen; bijv. door in het ene geval een wat koelere en in het andere een wat warmere wit te kiezen.

2. Heb je een mooie tint op het oog, vergeet dan niet bij verschillende soorten licht te kijken.
Wat bij zonnig weer mooi is, wordt bij een grijze dag misschien te donker. Wat overdag mooi is, wordt ’s avonds met de lamp aan misschien te cremig. Etc.
Er is voor elke plek een geschikte wit, maar het is een kwestie van onderzoek.

3. Daarmee is het natuurlijk ook logisch om de kleur niet in de winkel uit te zoeken, maar met een kleurstaaltje thuis en wel op de betreffende plek. Heel logisch, maar een veel gemaakte fout.
En dan ben je er nog niet, want houd je het staaltje voor je zoals je een boek leest, dan valt het licht er heel anders op dan als je het verticaal houdt, of misschien op z’n kop voor het plafond.
Probeer het dus uit bij alle vlakken die je ermee wilt schilderen.

4. Je hebt in de winkel gehoord dat een verfmerk prachtige tinten wit heeft, maar met de kleurwaaier in je hand valt vooral op dat ze hoofdzakelijk hartstikke grijs zijn. Dat komt doordat ze op een witte achtergrond zitten. Plak je hetzelfde “grijze” kleurtje op een zwarte achtergrond dan oogt het haast spierwit. Kortom, “isoleer” de kleur (maak een aparte kleurstaal) en beoordeel daarmee. Thuis in onze relatief donkere huiskamer heb ik op de vloer de Farrow & Ball kleur Shade White. Op de kleurwaaier is die schrikbarend grijs; op onze vloer werkt het als een warme wit.

5. Zoals lichtbronnen invloed hebben op de tint, zo hebben ook andere kleuren invloed door hun reflectie.
Een rode bank kan het wit roze kleuren of gele gordijnen kunnen het wit gelig maken. Soms gebeurt het alleen af en toe, bijv. met bepaald zonlicht. Meestal heb je het dan nauwelijks door en is het niets aan de hand. Het kan ook zijn dat het echt een storende sfeer geeft. Dan is het verstandig om de reflectie te corrigeren met de keuze van je wit; bijv. extra koel of met wat grijs erin. Probeer het uit.

6. Door de wittint met zorg te kiezen kan je jouw huis extra klasse geven. Je kunt er een bepaalde stijl of stijlperiode mee benadrukken. Er ligt een wereld voor je open. Bovendien kan je nog spelen met de combinaties, bijv. van muren en houtwerk; het houtwerk donkerder of juist andersom? Het effect is enorm.

7. Duik maar eens de boeken in of het internet op en let goed op wat je ziet.
Instagram of Pinterest zijn daarvoor ideaal. Bijv. Farrow & Ball zet bij de Instagram posts welke kleur er is gebruikt. Zo zie je het effect van een kleur in een interieur; vaak verrassend anders dan je zou denken n.a.v. de voorbeeldje op je kleurwaaier.
Je weet nu hoe je je keuze kan maken. Het is vooral belangrijk om het tijd te geven. Kijk op verschillende momenten van de dag en liefst op verschillende dagen; je ziet soms de volgende dag wat er misschien niet klopt of wat je eigenlijk helemaal niet bevalt.

Al die verschillende witten zijn al even mooi als de eindeloze mogelijkheden met kleur.
Pak je kans!

Ik ben ook geïnteresseerd in vragen die je hebt. Stel ze in het commentaar hieronder zodat ik ze kan beantwoorden.
Wil je echt serieus aan de slag? Elke maand heb ik 3 plekken voor een persoonlijke inspiratiegesprek. Wil je daarvoor in aanmerking komen en wil jij echt van jouw huis jouw ideale thuis maken, maar je weet niet waar je moet beginnen, klik dan snel op de link om jouw tijd te reserveren

Wil je echt serieus aan de slag, maar weet je niet goed hoe?
Kan je wel wat tips gebruiken en wil je ervaren hoe ik je daarmee kan helpen?
Elke maand heb ik 3 plekken voor een persoonlijke Inspiratiegesprek. Wil je daarvoor in aanmerking komen om zo van jouw huis jouw ideale thuis te maken, klik dan snel op deze link om jouw tijd te reserveren.
Foto’s van Farrow&Ball