Soms zie ik in een huis waar geklust wordt en er een nieuwe kleur voor op de muur wordt gekozen, ergens op de muur een aantal gekleurde vierkantjes; kleurtestjes.
Het idee om een kleur eerst te testen is heel goed. Lees daarover nog even mijn blog over de verschillende factoren op je keuze.
Het idee om dat op deze manier te doen niet.

Het helpt echt niet bij het krijgen van een indruk van hoe de kleuren staan in de ruimte.
Stel dat je net kleuren hebt gekozen die je heel mooi vindt, maar ook gewaagd. Je maakt een paar testjes van die kleuren min of meer naast elkaar op waarschijnlijk een witte muur.
Bekijk eens wat de 3 blokje met precies dezelfde kleur doen op een verschillende achtergrondskleur.
Zie je hoeveel invloed die combinaties hebben op hoe je een kleur beleeft?

Dat is wat je doet met vierkantjes op de muur schilderen. Het laat je niet zien welke potentie de kleur heeft, want de kleur is altijd in vergelijking met een andere kleur. Je krijgt geen beeld van hoe deze kleur zich gedraagt in de ruimte en hoe jij je voelt bij deze kleur in deze ruimte.
Je ziet alleen maar contrast. Het zal niet een intiem of rustig geven, niet prikkelend, klassiek of stijlvol. Niet besloten, fris of modern. Het zal je het gevoelens geven van “te donker”, “te licht”, “te koel”, te geel”, “te fel”, “te grauw”.

Ik denk dat jouw mooie, maar gewaagde kleuren het niet gaan halen in de afweging.
Bij tenminste één van de klussers waar ik vierkantjes met mooie kleuren op de muur zag, zijn de muren uiteindelijk allemaal wit geworden…

Maar hoe maken ze dan wel een eerlijke kans? Hoe krijg jij wel een prachtige kleur die echt bij jou past en precies dat effect geeft dat je zoekt?

 

Er zijn 2 belangrijke regels die je zullen helpen:

1. Maak de kleurtesten niet op de muur, maar los. Bijv. op een stuk karton, liefst van minimaal A3 formaat (ca.30 x 45 cm).

Zo kan je in elke hoek van je huis testen. Je kunt het vlak naast het raam en in de hoek houden; je kunt het in het volle licht houden, in de schaduw van een kast of bij een lamp; je kunt het naast de kleur van je bank of naast de kleur van je houtwerk houden; noem maar op.

Dat geeft een veel beter beeld en zal je dus helpen om een keuze te maken die bij jou past.

2. Kijk op internet of je voorbeelden ziet van interieurs waar deze kleur is gebruikt. Vaak hebben verfmerken daar zelf voorbeelden van op bijv. Instagram of Pinterest.

Het zal niet zelden zijn dat een kleur op zo’n foto heel anders oogt dan je zou denken aan de hand van je kleurenwaaier.

Let wel op dat sommige interieursfoto’s een nogal vertekend beeld geven, doordat de fotograaf gebruikt maakt van HDR (High Dynamic Range). Hierdoor baadt het interieur in zeeën van licht en dat is maar zelden realistisch; vooral in Nederland.

Jammer, want een donker interieur geeft prachtige, intieme effecten. Je moet wel meer naar buiten voor je mentale welzijn; mooi meegenomen, want daglicht en buitenlucht is sowieso belangrijk.

Kijk goed naar wat een kleur voor jou en jouw interieur kan doen door alle facetten te bekijken. Want dat is het; kleur is niet alleen maar kleur, het is een hele wereld aan reflecties.

Kiezen blijft moeilijk, maar gelukkig kan het zo weer anders.

Wil je echt serieus aan de slag, maar weet je niet goed hoe? Kan je wel wat tips gebruiken en wil je ervaren hoe ik je daarmee kan helpen? Elke maand heb ik 3 plekken voor een persoonlijke inspiratiegesprek. 
Wil je daarvoor in aanmerking komen om zo van jouw huis jouw ideale thuis te maken, klik dan snel op deze link om jouw tijd te reserveren.

Ik ben ook geïnteresseerd in vragen die je hebt. Stel ze in het commentaar hieronder zodat ik ze kan beantwoorden.