Veel mensen organiseren de komende tijd een kerstdiner. Voor menigeen vereist dat moed en stalen zenuwen. Wat voor een diner het ook is, laat het ook voor jou een feest zijn.

Makkelijker gezegd dan gedaan, maar wat als je het gevoel hebt dat een mooie, stijlvolle tafel dekken niet perse je talent is. Je weet wel dat er meer bij komt kijken dan alleen maar borden en bestek, maar wat maakt een gedekte tafel tot een mooi gedekte tafel?

Een stijlvol gedekte tafel is een tafel waar wat te zien en te beleven valt.
Dat kan op verschillende manieren. Ook als je denkt dat je daar misschien niet de juiste dingen voor in huis hebt.
Er zijn heel wat eenvoudige manieren om je gasten het gevoel van stijl, gastvrijheid, overvloed, harmonie en gezelligheid te geven; kortom gevoelens die je als mensen bij elkaar brengt.

 

Ik geef je de eerste 6 opstappers waarmee je makkelijk een fijne, harmonieuze sfeer neerzet. Het zal je zeker lukken!

1 Servies:

Een mooi gedekte tafel begint bij een mooi servies. Dat kan je op verschillende manieren invullen. Je kan natuurlijk het fijnste, sjiekste, mooiste porselein op tafel zetten, maar ook als je een “allegaartje” van 10 verschillende serviezen hebt, kan het prachtig worden. Als nodig kies je daaruit een paar die met elkaar overeenkomsten hebben (kleur, versierde rand, witte basiskleur, grof aardewerk) en mix die willekeurig over de tafel, zodat ze elkaar speels afwisselen. Doe hetzelfde met glazen en bestek.

Kom je te kort? Ga even langs de kringloopwinkel en koop daar in je gekozen mixstijl in. Daar kan het na afloop weer naar terug.

2 Versiering:

Vervolgens kun je de tafel verder aankleden met objecten die de sfeer geven die je zoekt; kaarsen in mooi kandelaars (of allemaal oude wijnflessen zonder etiket en evt. versiert), vogeltjes uit de paasversieringen, bij een kerstdiner van papier geknipte ijskristallen of kerstboompjes, gekleurd glaswerk, noem maar op.

Vergeet niet dat er op het moment supreme nog veel bijkomst aan schalen en flessen e.d.

3 Fruit en bloemen:

Je kunst de tafel ook versieren met fruit en/of bloemen. Kleine trosjes druiven tussen de schalen, ronde de kandelaars her en der geeft een feestelijk effect. Kleine vaasjes of potjes met een paar bloemen of takjes van het een of ander kan je op dezelfde manier verspreiden over de tafel.

Bij een kerstdiner kun je kale takjes uit het park versieren met bijv. wat glitters om mee te decoreren.

Vergeet niet dat er straks over en weer gevraagd wordt om zout, peper en schalen aan te geven; blijf praktisch 😉

4 Teken van erkentelijkheid:
Al zo’n tien jaar maken we met kerst kaartjes met “acknowledgements”; wij schrijven een korte waardering voor de kinderen en onszelf van hoe het jaar is geweest en onze persoonlijke ontwikkeling daarin. Afhankelijk van je gezelschap kan je daar een eigen vorm in kiezen als persoonlijke kaartje bij je plek voor de avond. Een feestelijke en speciale toevoeging.

5 Kleur:
Kleur is een belangrijk hulpmiddel om eenheid mee te creeëren. Dat geldt voor een interieur, maar ook voor een gedekte tafel. Kies een “thema-kleur” die je als leidraad gebruikt om de je tafel mee te dekken en te versieren. Je kunt die als dominante kleur gebruiken of om accenten mee te geven. Een bonte mix of combinatie van een paar kleuren is natuurlijk ook een optie die mooi en sfeervol kan zijn.

6 Tafellandschap:
Als je de voorgaande tips gebruikt onstaat er vanzelf een “tafellandschap”; een prettig en natuurlijk verloop van je blik over de tafel met een mooie vermenging van kleuren, vormen en licht, net zoals dat bij een interieur werkt.
Met harmonie en warmte.

Deel waar jij voor staat met de mensen om je heen!

Ik wens je mooie feestdagen en vooral een prachtig en liefdevol nieuwjaar.

Elke maand heb ik 3 plekken voor een persoonlijke inspiratiegesprek voor jouw droominterieur. Wil je daarvoor in aanmerking komen en wil jij echt van jouw huis jouw ideale thuis maken, maar je weet niet waar je moet beginnen, klik dan snel op deze link om jouw tijd te reserveren