Your home is your castle; dit is de plek die helemaal van jou is en waar je je omringt met dat wat jou goed doet, jou inspireert, jou vitaliseert; waar je je 100% jou voelt.

Dan geldt dat natuurlijk ook voor jouw badkamer. Die vraagt ook om jouw stempel. En is misschien wel belangrijker dan je denkt.

Je start er de dag en rondt je hem daar weer af.

Ik ben nog geen badkamer tegen gekomen zonder spiegel.

Door de spiegel is het ook de plek waar jezelf letterlijk, maar vaak ook figuurlijk diep in de ogen kijkt. Ik ben vast niet de enige die voor de spiegel soms belangrijke “ondermijtjes” heeft; momenten dat ik mezelf, soms glimlachend, soms streng aankijk om de bui waar ik me in voel.

Zo gezien is een badkamer toch eigenlijk een hele intieme plek en als een soort klein heiligdom.

Waarom zijn badkamers (en wc’s) dan vaak zo’n “sfeer-aderlating” in een vaak verder sfeervol huis. Badkamerontwerpen zijn doorgaans een verzameling van tegels, glas en RVS: koud, kil, zakelijk, fabrieksmatig. Er lijkt geen ruimte voor sfeer en persoonlijkheid.

Terwijl het zoveel waard is; Zet maar eens op een rijtje wat daar je activiteiten zijn; neem even 5 minuten om dat echt te doen…

Die activiteiten zijn voor iedereen anders, veel heel vergelijkbaar, soms verschillend van duur.

Toch denk ik dat het voor iedereen een dagelijks en niet te onderschatten moment is wat je voor jezelf hebt daar in die badkamer.

En dat is niet alleen functioneel en routinematig (ik zal niet in detail treden); zorg dus dat je je ook niet omringt met een puur functionele en routinematige uitstraling.

Door die momenten dat je in de spiegel kijkt en de verzorging die je jezelf geeft, maak je contact met veel aspecten van jezelf; Hoe sta je ervoor? Hoe vitaal voel je je? Hoe staat het met je zelfwaardering? Mag je er wezen van jezelf? Wat wil je tegen jezelf zeggen? Welke boodschap?!

Dat is niet iets om aan voorbij te gaan, omdat je staat in een ruimte met een koude, harde vloer met koude, harde wanden.

Lijkt me duidelijk, toch? 😉

Dus ontwerp ook je badkamer als je castle en beperk jezelf niet in je wensen en dromen.

Maar, denk je misschien, daar is zo weinig mogelijk, omdat vocht en regelrecht water beperkende factoren zijn. Dat valt heel erg mee.

Ik help je op weg met dit lijstje van 5: vooral do’s en maar weinig echte don’ts:

– Zorg dat je voor de vloer een veilige keuze maakt.

Veel materialen worden gevaarlijk glad zodra ze nat worden. Ik ben nu aan het ontwerpen voor onze eigen badkamer en weet al wel dat de vloertegels eruit gaan; levensgevaarlijk!

Bij veel materialen (bijv. tegels) heeft de leverancier daar informatie over.

– Hout, al dan niet geschilderd kan prima in een badkamer.

Je kunt best kiezen voor mooie houten meubels of een oud geschilderd kastje. In eerste instantie ver genoeg weg van direct water, maar met de juiste maatregelen kan het ook voor bijv. een wastafelmeubel (bijv. met een goed beschermende olie of lak).

Een badkamer moet natuurlijk sowieso goed ventileren.

– De meeste badkamers zijn zodanig groot dat je delen hebt die regelmatig nat worden en delen die nooit nat worden.. Zo ja? kies dan een waterbestendig materiaal. Zo nee? maak er wat moois van!

Zo maak je je keuzes en kan je zelfs overwegen een mooie Louis VX stoel in de badkamer te plaatsen.

Waar regelmatig water komt, moeten wanden en vloer natuurlijk ook goed waterdicht te maken zijn.

– Elektriciteit en water kunnen een levensgevaarlijke en anders wel hinderlijke combinatie zijn.

In badkamers gelden daarom zogenaamde zones. Voor je licht- en schakelplan kun je op internet informatie vinden met de zoekterm “zones badkamer”.

Binnen de richtlijnen van die zones zijn weer veel mooie keuzes te maken qua lampen en verlichting. Zet ‘m op.

– Er is dus heel wat mogelijk. Toch is de badkamer een plek die met de aard van het gebruik ook wat sneller vuil wordt. Ken jezelf daarin en overweeg hoe belangrijk het voor je is iets makkelijk schoon te kunnen houden.

Maar overweeg vooral in hoeverre die schoonmaak opweegt tegen het genot van een sfeervolle, gezellige badkamer!

Ik geloof echt dat dit een belangrijkere plek is dan veel badkamerontwerpen doen geloven.

Gun jezelf dat kleine heiligdom!

Ik help je dan ook graag als je er niet helemaal uitkomt. Je kan daarvoor gebruik maken van mijn Inspiratiegesprek.

Elke maand heb ik 3 plekken voor een persoonlijke inspiratiegesprek voor jouw droominterieur. Wil je daarvoor in aanmerking komen en wil jij echt van jouw huis jouw ideale thuis maken, maar je weet niet waar je moet beginnen, klik dan snel op deze link om jouw tijd te reserveren